Doorstroomtoets oefenen

De doorstroomtoets oefenen met je kind in groep 8? De doorstroomtoets is de eindtoets van het basisonderwijs: een verplichte toets voor alle kinderen in groep 8. De doorstroomtoets wordt aangeboden door de uitgevers van de grote leerlingvolgsystemen, al zijn er ook aanbieders los van een lvs.

Hoe dan ook, de doorstroomtoets oefenen kan helpen de toets beter te maken. Dat heeft een groot voordeel. Het schooladvies, dat eerder gegeven wordt, kan erdoor worden beïnvloed.

Wil jij de doorstroomtoets groep 8 oefenen? In dit artikel vertellen we je eerst wat de doorstroomtoets is, waar die voor dient, welke doorstroomtoetsen er zijn en tot slot hoe je het beste oefenboek voor de toets in huis kunt halen.

Wat is de doorstroomtoets?

De naam zegt het eigenlijk al. De doorstroomtoets is een toets die bekijkt hoe kinderen vanuit het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs stromen. Er wordt gekeken hoe een kind scoort op het gebied van spelling (werkwoorden, niet-werkwoorden, grammatica, zinsdelen en interpunctie), taal (begrijpend lezen, woordenschat en studerend lezen) en rekenen (getalbegrip, verhoudingen, meten en meetkunde, verbanden).

De score van de doorstroomtoets bevestigt vaak het schooladvies van de leerkrachten. Indien de score hoger uitvalt, wordt het schooladvies naar boven aangepast.

Waar dient de doorstroomtoets voor?

De doorstroomtoets heeft als belangrijkste doel ervoor te zorgen dat kinderen in groep 8 terecht komen op het onderwijs dat voor hen het meest geschikt wordt geacht.

Daar diende in eerste instantie het schooladvies voor. Dit is het advies dat leerkrachten soms al in groep 7, maar sowieso in groep 8, aan leerlingen geven. Het kan zijn dat er een duidelijk advies is, zoals havo of vmbo-kader, maar het kan ook zijn dat er nog onduidelijkheid is over het precieze niveau. In dat geval wordt een dubbel advies gegeven, zoals kader-tl of tl-havo.

Wanneer er twijfel is, kan de doorstroomtoets helpen. Er wordt op basis van de toets gekeken naar wat een kind kan. Ook kan de doorstroomtoets helpen voor een hogere uitstroom. Wanneer een kind kader-tl geadviseerd werd, maar de score tl-havo laat zien, zal het advies tl-havo kunnen worden.

Voor de middelbare school zijn de scores van de doorstroomtoets de eerste scores die ze van een kind krijgen. Waar de scores voor de basisschool een eindpunt zijn, zijn ze voor de middelbare school het startpunt.

Verschillende doorstroomtoetsen

Inhoudelijk is de doorstroomtoets altijd gelijk, want de stof die getoetst wordt is bepaald op basis van de kerndoelen. Toch zijn er meerdere aanbieders van een doorstroomtoets. Hieronder staan ze voor je op een rijtje.

  • Leerling in Beeld (Cito)
  • IEP (Bureau Ice)
  • Route 8
  • DOE (overheidsdoorstroomtoets)
  • AMN
  • Dia (Diataal)

Vaak wordt gekozen voor de doorstroomtoets van het leerlingvolgsysteem dat een school heeft, maar dat hoeft niet. Het kan prima zijn dat een school met Leerling in Beeld als leerlingvolgsysteem kiest voor de DOE-toets (overheidsdoorstroomtoets) of de Route 8 doorstroomtoets. Voor een middelbare school maakt het niet uit welke toets een basisschool gekozen heeft.

Oefenen voor de doorstroomtoets

Het beste oefenboek voor de doorstroomtoets is “Doorstroomtoets oefenen” van Ruud van den Berg. Het oefenboek is op maat samengesteld door leerkrachten en intern begeleiders, gebundeld door en onder redactie van een remedial teacher en kwaliteitscoördinator.

Het boek wordt ieder jaar aangepast naar de meest recente doorstroomtoetsen, bereidt voor op alle vakken en heeft heel veel inhoud. Meer dan genoeg oefeningen om je kind volledig voor te bereiden op de doorstroomtoets. Het oefenboek is dan ook geschikt voor alle aanbieders.

Scroll naar boven