IEP-toets oefenen

Wil jij de IEP-toets oefenen met je kind? De IEP-toets is een landelijk erkend leerlingvolgsysteem met toetsen vanaf groep 3 tot en met groep 8. IEP heeft tevens een eigen eindtoets voor basisschoolleerlingen in groep 8: de IEP doorstroomtoets.

IEP staat voor Inzicht Eigen Profiel. De toets meet de taal- en rekenvaardigheden van kinderen en helpt uiteindelijk ook bij het bepalen van het best passende vervolgonderwijs. Voor veel kinderen kan het maken van deze toets een stressvolle ervaring zijn, maar met de juiste voorbereiding kan dit proces veel soepeler verlopen.

In dit artikel bespreken we het belang van de IEP-toets, geven we tips en materiaal voor het oefenen en vertellen we hoe ouders hun kinderen hierbij kunnen ondersteunen.

Wat is de IEP-toets?

De IEP-toets is een toets die twee keer per jaar wordt afgenomen. In het midden van een schooljaar (januari) en aan het einde (mei/ juni). De IEP-toets brengt de ontwikkeling van kinderen in kaart. Anders dan bijvoorbeeld de Cito Leerling in Beeld worden de resultaten van de IEP-toets niet vergeleken met andere kinderen.

IEP toetst dus enkel de ontwikkeling van een individueel kind. Hierbij ligt de focus op groei.

IEP-toets

Wat is het verschil met de IEP doorstroomtoets?

In groep 8 maken kinderen een eindtoets. Dit is de doorstroomtoets. Binnen het leerlingvolgsysteem  van IEP is een eigen doorstroomtoets ontwikkeld. De IEP doorstroomtoets richt zich, net als de andere eindtoetsen, op de basisvaardigheden van rekenen en taal. De nadruk ligt bij IEP niet op tijd. Ook is de opzet vriendelijker voor kinderen die meer behoefte hebben aan rust tijdens het maken van een toets.

Waarom is oefenen belangrijk?

Hoewel de IEP-toets om een momentopname gaat, kan goede voorbereiding helpen om spanning te verminderen en zelfvertrouwen op te bouwen. Ook helpt de IEP oefenen kinderen het beste te laten zien en voorkomt het achterstanden in het leren.

Oefenen zorgt er tevens voor dat kinderen vertrouwd raken met de typische vraagstelling en opmaak van de toets. Dit verkleint de kans op verrassingen en helpt kinderen zich meer op hun gemak te voelen.

De voordelen van de IEP oefenen op een rijtje:

  • Kinderen worden zekerder van zichzelf als ze de toets hebben leren kennen door te oefenen;
  • Wanneer een kind nog specifieke moeite ervaart, kan daar gericht op worden doorgeoefend;
  • Door te oefenen raakt ene kind vertrouwd met de typische vraagstelling en opmaak van de IEP-toets;
  • Oefenen van de IEP zorgt voor zelfvertrouwen en minder stress tijdens de toets zelf.
Ontwikkeling in kaart gebracht door de IEP-toetsen.
Deze grafiek laat de ontwikkeling van een specifieke leerling zien op het gebied van rekenen, begrijpend lezen en spelling.

Tips voor het oefenen van de IEP-toets

Hieronder volgt een aantal tips voor ouders, die hun kind willen helpen bij het oefenen van de IEP-toetsen.

1 Maak een plan

Begin niet te laat met oefenen. Verdeel het oefenmateriaal over een langere periode om te voorkomen dat je kind zich overweldigd voelt. Oefen ook niet te veel in één keer. Twee tot drie keer per week een kwartiertje kan al meer dan voldoende zijn.

2 Oefen in een ontspannen sfeer

Het doel van de IEP-toets is niet om druk uit te oefenen, maar om een goed beeld van de vaardigheden van een kind te krijgen. Zorg ervoor dat het oefenen rustig verloopt en leuk blijft. Dit zorgt ook voor minder stress tijdens de echte toets (en dus een grotere kans dat een kind laat zien wat het kan).

3 Focus op verbetering en versterking

Als bepaalde onderdelen, zoals begrijpend lezen of specifieke rekensommen lastig zijn, kun je hier extra aandacht aan besteden. Het is belangrijk dat je kind voldoende vertrouwen heeft in deze onderwerpen voordat de toets plaatsvindt. Ga moeilijke punten dus niet uit de weg, want op de toets komen ze ook terug.

4 Leer omgaan met spanning

Sommige kinderen ervaren toetsstress. Het is goed om te praten over de toets en duidelijk te maken dat het oké is om fouten te maken. De toetsresultaten zijn slechts een onderdeel van de schoolkeuze en zeggen niet alles over de capaciteiten van een kind.

5 Gebruik goed oefenmateriaal

Er zijn verschillende bronnen beschikbaar om gericht te oefenen voor de IEP-toets. Denk aan oefenboekjes, online platforms, of speciale apps die specifiek zijn ontworpen voor deze eindtoets. Helaas is veel materiaal niet geschikt om echt te oefenen, omdat het niet de toetsstof bevat en ook niet gaat over de vaardigheden die bij een bepaald leerjaar oefenen. Wil je zeker weten dat je niet voor niets oefent en je kind echt voorbereidt op de IEP-toets? Gebruik dan goed oefenmateriaal.

Goede oefenboeken voor de IEP-toets

Wil je zeker weten dat je het beste oefenmateriaal in huis haalt om de IEP-toets te oefenen met je kind? Uitgeverij Educazione ontwerpt al vele jaren het beste oefenmaterialen voor thuis. Er zijn oefenboeken beschikbaar om doelgericht te oefenen voor de IEP-toets. Deze boeken hebben al vele kinderen geholpen, scoren hoog in de reviews en zijn erg praktisch.

Per leerjaar zijn er meerdere varianten van het oefenmateriaal beschikbaar.

Groep 3

IEP-toets groep 3 oefenen

Groep 4

IEP-toets groep 4 oefenen

Groep 5

IEP-toets groep 5 oefenen

Groep 6

IEP-toets groep 6 oefenen

Groep 7

IEP-toets groep 7 oefenen

Groep 8

IEP-toets groep 8 oefenen

Hoe kunnen ouders helpen?

Als ouder kun je een belangrijke rol spelen bij de voorbereiding op de IEP-toets. Naast het bieden van degelijk oefenmateriaal, is het belangrijk om een ondersteunende en motiverende houding aan te nemen. Hier zijn enkele manieren waarop ouders hun kinderen kunnen ondersteunen:

Creëer een rustige oefenomgeving: Zorg voor een plek waar je kind zonder afleidingen kan oefenen.

Moedig aan zonder druk te leggen: Geef positieve feedback en benadruk dat de IEP-toets niet allesbepalend is.

Blijf betrokken: Vraag regelmatig hoe het oefenen verloopt en bespreek eventuele zorgen of frustraties. Ga in gesprek met de leerkracht als je achterstanden signaleert.

Conclusie

De IEP-toetsen van groep 3 tot en met 8 dienen om een beeld te krijgen van een kind. Dit is op individueel niveau en gericht op de eigen ontwikkeling. De IEP doorstroomtoets is de laatste toets die volgens het leerlingvolgsysteem gemaakt wordt.

Ouders die hun kind willen helpen met het oefenen van de IEP-toets moeten erop letten dat ze goed oefenmateriaal aansluiten, zoals de oefenboeken van Educazione. Op die manier wordt voorkomen dat kinderen uitvallen en worden zij geholpen hun ware potentieel te laten zien tijdens de toets.

Scroll naar boven